• darkblurbg
  Blazers talent
  Stichting Muziekonderwijs Grootegast
 • darkblurbg
  Theateruitvoering april 2018
  Stichting Muziekonderwijs Grootegast
 • darkblurbg
  Kinderkoor kick-off Jeugd Cultuur Fonds
  Stichting Muziekonderwijs Grootegast

Toneelleesverhaal Abel - een uniek project in het basisonderwijs

Op donderdag 27 februari 2020 is op de CBS Rehoboth te Oldekerk een start gemaakt met het project “Abel, een verhaal over dromen en ontdekken” in de vorm van een toneelleesverhaal.  Dit project is een vervolg op de musical “Abel, een verhaal over dromen en ontdekken”, welke eind november 2018 enkele keren is uitgevoerd als een soort van afscheid van de eerdere gemeente Grootegast.

Dit unieke project is een samenwerking van Stichting Muziekonderwijs Grootegast, enkele scholen van Stichting Quadraten, het Abel Tasman Museum en Itie van den Berg, taalkundig specialist in o.a. het basisonderwijs. Daarnaast is het project als productaanvraag via Kunst & Cultuur Groningen mogelijk gemaakt door de subsidie Cultuureducatie met Kwaliteit.

 

Wat is een toneelleesverhaal?

Met een toneelleesverhaal kunnen kinderen hun eigen musical organiseren voor andere groepen van de basisschool of voor hun ouders of mensen uit de buurt. Anders gezegd is dit een taal- en muziekbeleving zowel voor leerlingen als voor leerkrachten van groep 5/6 waarin muziek en taal elkaar versterken met o.a. een toneelleesverhaal, liedjes, dans en verder met een beschreven aanpak van cultureel ondernemend zijn die bij leerlingen en leerkrachten stimuleert om zelf een musical te organiseren en op te voeren voor de omgeving. Verder liggen er didactische mogelijkheden en verbindingen vanuit het curriculum op het terrein van cultuureducatie, lezen, taal, talentontwikkeling, regiogeschiedenis, techniek en erfgoed.

De tekst van de eerder gemaakt musical Abel is door de schrijfster van de musical, Clara Rullmann, aangepast voor dit toneelleesverhaal.

 

Drie pilotscholen

Groep 5 van CBS Rehoboth uit Oldekerk, groep 6 van CDS De Klister uit Opende en groep 5/6 van CBS Remmelt Booyschool uit Doezum zijn de pilotgroepen in dit project. Bij CDS De Klister en CBS Remmelt Booyschool staat dit project na de zomervakantie op het programma.

CBS Rehoboth is gestart met een bezoek in de klas van het Abel Tasman Museum, gevolgd door een bezoek op vrijdag 28 februari aan het Abel Tasman Museum in Lutjegast, waar kinderen naast het bezichtigen van het museum ook enkele workshops werden aangeboden. Daarna gaan de kinderen in de klas aan de slag met het organiseren en opzetten van het tonneelleesverhaal als musical. De leerkrachten worden hierbij ondersteund door twee vakdocenten van Stichting Muziekonderwijs Grootegast Saskia Broertjes (toneel) en Femke Wegter (zang).

De uitvoeringen vinden plaats in de scholen waarbij het speellokaal omgetoverd wordt tot een klein theater.

 

Voor meer informatie kijk op de website van uitgever Eduforce:

Videofragmenten uit de musical Abel: